Rørup Kirke
Rørup Kirke
I landsbyen Rørup på Vestfyn, tæt ved motorvejen, ligger Rørup Kirke. Kirken ligger højt i landskabet, og tårnets karakteristiske, kobberbelagte lanternespir fra 1756 kan ses langvejs fra. Tilbage i 2008 faldt vindfløjen på spiret ned, hvilket afslørede, at spiret havde svære rådskader som følge af utætheder i taget. Der blev lavet en midlertidig sikring og afdækning, og klokkerne blev flyttet fra lanternen og ned i tårnrummet, men der skulle gå en årrække, før en egentlig restaurering af spiret kunne realiseres.
Tegnestuen har i 2020-22 stået for registrering og restaurering af kirkespirets tag og tagkonstruktion, samt vindfløjen og klokkestolen, så spiret på Rørup Kirke nu igen står som et flot og markant vartegn for området.
Tårnrum, lanterne og spir er nøje opmålt forud for arbejdet, og efter opstilling af stillads er konstruktionen i lanterne og spir også blevet 3D-/billedscannet ad flere omgange for at dokumentere forholdene både før og efter restaureringen. Du kan selv prøve at bevæge dig rund i scanningen her under, der viser spirets tagkonstruktion inden istandsættelsen.
3D-/billedscanning af tømmerkonstruktionen i kirkespiret. Vaag Arkitekter, 2020.
Tårnets oprindelse
Svungne, kobberbeklædte lanternespir er et sjældent syn på de danske landsbykirker. Ikke desto mindre har Husby Kirke, der kun ligger 12-13 km fra Rørup, et lignende spir. De to kirkers tårne og spir er lidt forskellige i deres udformning, men begge er tilkommet forholdsvist sent omkring midten af 1700-tallet.
Mange landsbykirker har tidligere haft et tæt tilhørsforhold til en nærliggende herregård og slægt. Det er også tilfældet med Rørup Kirke og Husby Kirke, der har været tilknyttet hhv. Erholm og Wedellsborg. Et kobberbeklædt og svunget spir har været et præstigeprojekt, og ifølge en gammel beretning om Rørup Kirke har baggrunden for de to kirkers tårne og spir måske måske været meget ens:
“Etatsraad Hans Simonsen lod Taarnet opføre i 1756 – omtrent samtidig med, at Grev Wedell forsynede Husby Kirke med et lignende Taarn. Har de 2 Adelsmænd mon været i ædel Kappestrid om at forskønne deres Kirker med Taarn – Gud til Ære og vel ogsaa i nogen grad dem selv til ihukommelse? Den ene stod ikke tilbage for den anden”.
Restaurering for eftertiden
Lanternespiret på Rørup Kirke er noget helt særligt, og restaureringen er udført med fokus på at bevare mest muligt originalmateriale samt med fokus på langsigtet holdbarhed. Kun absolut nødvendige dele er udskiftede, og samlinger er i videst muligt omfang udført som rene træsamlinger, dog enkelte steder forstærket med jern. Spirets kobbertag med falsede samlinger var en kompliceret opgave på grund af de mange hjørner, krumme flader og samlinger. I det nye tag er der sikret god ventilation, så skulle der trænge lidt vand ind i fremtiden, kan det fordampe igen.
Det var oprindeligt tanken, at restaureringen af spir og lanterne blot skulle foregå fra stillads, men efter blotlægning af de kraftige 11-12 tommer tykke bærebjælker under spiret, var det tydeligt, at flere af bjælkerne også måtte udskiftes. For at kunne reparere og udskifte de kraftige bjælker, måtte hele spiret hejses ned i “bidder”. Det var en større proces, som du kan læse mere om på vores VaagBlog, men det lettede samtidig tømrerens arbejde med tømmeret og konstruktionen, da meget af arbejdet kunne udføres på værksted.