Huggehuset

Huggehuset

På et åbent græsareal i landsbyen Dalby, lige overfor Hindsholmskolen og Dalby Kirke, har tegnestuen været med til at lave et nyt multihus og samlingspunkt – Huggehuset – der i dag bruges flittigt af skolen såvel som af landsbyens beboere og danner ramme om mange forskellige aktiviteter.

Huggehuset en enkel og nøgtern bygning, der er tilpasset stedet. Huset er åbent på alle sider og er udformet som et klassisk længehus med høj tagrejsning. Det er holdt ret stram i sine linjer, det er moderne i sit udtryk, og det har en skala, så det får lidt pondus – et for småt byggeri eller et lavt shelter havde ikke kunnet “udfylde” uderummet tilstrækkeligt. Amfiscenen mod syd er også med til at gribe ud i og indtage terrænet, så der opstår en overgang mellem det overdækkede og det åbne rum.

Der er Hindsholmskolen, der ejer Huggehuset. Skolen overtog grunden med henblik på at lave skolekøkkenhaver, og samtidig opstod idéen om at etablere et overdækket område eller shelter, der kunne bruges til madpakkehus, til undervisning og som ly for regnvejr. På grunden lå før en gammel gård, som desværre måtte rives ned, men den er ikke glemt, og den lever stadig lidt videre i Huggehuset, hvis navn kommer fra gårdens sidste beboer, der lokalt var kendt som Grethe “Hughus”. Tegnestuen har stået for idéudvikling og projektering af Huggehuset, og den lokale tømrer har efterfølgende stået for selve opførelsen. Hindsholmskolen har netop ønsket at give landsbyen og lokalmiljøet en følelse af medejerskab, og Huggehuset er derfor åbent for alle.

Et lille jernalderhus med lang levetid

Allerede fra start blev der i projektet arbejdet med flere af principperne fra et jernalderhus: Det åbne tagrum, stolperne og den synlige trækonstruktion leder tankerne hen på en “lille vikingehal”, og i den ene ende har huset et lille bålsted med “lyrehul”. Huset er nedsænket i terræn, hvilket giver en fornemmelse af tryghed og af afgrænsede rum, selvom der er åbent til alle sider.

Da husets konstruktion i høj grad står til skue og er blottet for vind og vejr, har der i projektet været stor fokus på valget af traditionelle og langtidsholdbare materialer. Huset er grundlæggende udført i lærketræ, der er både vejrbestandigt og smukt, og da huset står helt  åbent, kan tømmeret let afgive den fugt, det måtte optage under nedbør. At huset er nedsænket bidrager også til en større vindmodstandsevne og stabilitet, da de bærende stolper støttes af væggen ud mod terrænet. Endelig er taget udført på en måde, så metalinddækninger er overflødige, hvilket medvirker til det skarpe og enkle udtryk.

Presseomtale

Projektet har været omtalt i Fyens Stiftstidende i artiklerne “Der skal nok blive hygget i Huggehuset” og “Dalbys lækre hug af et hus”. Begge artikler er fra 18. juni 2010. Følgende tre billeder er fra indvielsen af Huggehuset, hvor eleverne fra den lokale 4. klasse f.eks. sørgede for musikalsk underholdning og SFO’en sørgede for småkager.

Fotos fra indvielsen af Huggehuset. Fyens Stiftstidende.

Billeder fra projektet

Andre projekter